Mikä UUO?

”Kaikki järjestävät yhdessä tätä yhteistä tapahtumaa, vaikka näillä kaikilla on edelleen se joku oma ja tärkein. Tämä yhteinen tapahtuma on mahdollinen vain sen kautta, että näistä erilaisista lähtökohdista ja jopa erilaisista maailmankuvista huolimatta on syntynyt halu kohdata toinen. Kun siltaa rakentaa molemmista päistä, päästään nopeammin kohtaamiseen ja keskelle. Kohdatessamme meidän ei tarvitse olla samanlaisia. […]Tai itse asiassa on tosi hyvä, että emme ole samanlaisia. Kun erilaiset ajatukset kohtaavat, voi syntyä jotain ihan uutta, sellaista mitä ennen kohtaamista ei ole ollut olemassa.” – Niina Mykrä Ulos-Ut-Out 2023-tapahtuman avajaispuheessaan.

Taustaa

Oli vuosi 2017, itsenäinen Suomi täytti 100-vuotta ja kaikkien aikojen ensimmäinen ULOS-UT-OUT kokosi 500 osallistujaa Turun linnaan. Vuoden 2021 UUO-tapahtuman teemana oli ”Muutos”, ja teema näkyi lopulta vahvasti myös järjestelyissä, kun tämä toiminnallinen ja vuorovaikutteinen tapahtuma järjestettiin virtuaalisesti. Kolmas tapahtuma järjestettiin vuonna 2023 teemalla ”Siltoja rakentamassa – yhdessä tulevaisuuteen” Nuorisokeskus Hyvärilässä Nurmekseen. Kaikkien kolmen aikaisemman tapahtuman Keynote-puheenvuorot ja muitakin sisältöjä tallennettiin. Seuraavan kerran tavataan Tampereella 9.-11.6.2026 ”Ihan villinä!”

UUO on opetus-, kasvatus- ja nuorisotyötä tekevien suurtapahtuma, joka

  • rakentaa yhdessä satojen opettajien, kasvattajien, tutkijoiden ja päättäjien kanssa siltoja kestävään tulevaisuuteen
  • on kohtaamispaikka, jossa rakennetaan dialogia, tuodaan esiin erilaisia näkökulmia ja herätetään yhteiskunnallista keskustelua
  • innostaa käyttämään luontoa oppimisympäristönä
  • tukee aktiivista kansalaisuutta ja ihmisenä kasvua sekä vahvistaa luontosuhdetta
  • antaa osallistujalle tietojen ja taitojen lisäksi ainutlaatuisia elämyksiä luonnossa sekä aitoja yhteisöllisyyden kokemuksia
  • yhdistää yhteisen teeman alle kokonaisuudeksi kymmenien, jopa sadan toimijan yhdessä kokoaman ohjelman
  • mahdollistaa uudenlaisen, vaikuttavan yhteistyö ja edistää yhdessä tekemisen kulttuuria

Tule mukaan!

UUO2026-tapahtumassa Tampereella 9.-11.6.2026 voi olla mukana monella tavalla:

Organisaatiolle: UUO tehdään yhdessä! Kouluta työntekijöitäsi, esittele toimintaasi, jätä ohjelmaehdotus tai tule mukaan järjestämään suurtapahtumaa! Tarjoa resursseja, saat näkyvyyttä, kohtaat tekijöitä, koulutat työntekijöitä ja kasvatat verkostoasi.

Yrityksille: Näytä tukesi, kannusta ja innosta! Tule yhteistyökumppaniksi! Tarjoa resursseja, saat näkyvyyttä, asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja kasvatat verkostoasi.

Tekijöille: Hae ohjelmantekijäksi. Ohjelmahaku on auki 30.9. 2025 saakka.

Kaikille: Merkitse koulutustapahtuma kalenteriisi, kerro siitä työnantajallesi ja kutsu kaveri ja kollega mukaan ULOS-UT-OUT! Ilmoittautuminen avautuu syksyllä 2025.

Järjestäjistä

UUO2026 tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry, Suomen Metsäyhdistys ry, Natur och Miljö, Suomen Ympäristöopisto SYKLI , WWF Suomi, HUMAK , Tampereen kaupungin perusopetus, Metsähallitus sekä Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö. Tapahtuma julkistettiin Kaupunkien luontofoorumissa ja se tukee tilaisuudessa allekirjoitetun luontokadon pysäyttämistä koskevan julkilausuman tavoitteiden toteutumista.

Ympäristökasvatus

Varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien merkittävä arvoperusta on kestävän elämäntavan välttämättömyys. Ympäristökasvatus vahvistaa luontosuhdetta, ohjaa kestävään elämäntapaan ja lisää ihmisten kykyä toimia ympäristön puolesta. Lue Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton sivuilta.

Seikkailukasvatus

Seikkailukasvatukselliset menetelmät kouluissa mahdollistavat luontevan ryhmätoiminnan, joka vahvistaa yhteistyötaitoja. Luonto ja aidot oppimisympäristöt tarjoavat virikkeitä ulkona oppimiseen ja avaavat uusia näkökulmia rooleihin ja toimintamalleihin. Lue lisää Suomen nuorisokeskusyhdistyksen sivuilta.

Ympäristökansalaisuus

Luonnon köyhtymisen pysäyttäminen ja ilmastonmuutoksen haasteisiin vastaaminen eivät onnistu ilman näihin tavoitteisiin sitoutunutta kansalaisyhteiskuntaa. Suomen Luontopaneeli esittää, että luonnon monimuotoisuudesta, ilmastonmuutoksesta ja kokonaiskestävyydestä tietoiset kansalaiset tulee tunnistaa merkittäväksi voimavaraksi kestävyysmurroksen toteuttamisessa. Lue Suomen luontopaneelin sivuilta.

Ekososiaalinen sivistys

Tampereen perusopetus edistää aktiivisesti ekososiaalista sivistystä. Suomalainen koulu ja sen kulttuuri on ensimmäinen ekosysteemi, johon me kaikki liitymme. Koululla ja kasvatuksella on ainutlaatuinen rooli kestävän elämäntavan, sivistyksen ja hyvän elämän suunnannäyttäjänä – mahdollisuus rakentaa muutosta. Lue lisää Tampereen kaupungin sivuilta.

Metsäopetus

Metsä on mainio opetus- ja oppimisympäristö. Jokaisen suomalaisen on tärkeää tuntea uusiutuva luonnonvaramme hyvin. Metsäopetus tutustuttaa myös mielenkiintoisiin metsäalan töihin. Lue lisää Metsäyhdistyksen sivuilta.

Tiede- ja teknologiakasvatus

LUMA-verkosto innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun ja harrastamiseen uusimman tiede- ja teknologiakasvatuksen avulla. Lisäksi tuetaan opettajien elinikäistä oppimista ja vahvistetaan tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä. Lue lisää LUMA-Suomen sivuilta.

Ota yhteyttä järjestäjiin!