Edellisten tapahtumien tallenteet ja materiaalit

Tallenteista ja teemarepuista saat toimivat työkalut ilmastokriisin ja luontokadon käsittelyyn, toivon löytämiseen, tulevaisuuden rakentamiseen ja ulkona oppimisen moniin menetelmiin, vaikka koko työyhteisöllesi! Monet materiaalit soveltuvat suoraan myös oppitunneilla käytettäväksi.

UUO2021on tallessa!

Piti tehdä ulkona oppimisen LIVE-tapahtuma kansallismaisemassa. Tehtiin ONLINE-tapahtuma lähimetsiin. Digiharppauksen myötä talteen saatiin suurtapahtuman verran tallenteita. Tältä sivulta poimit maistiaiset tai katsot vaikka koko kattauksen tapahtumasta.

Poimintoja tallenteista

  1. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi visioi avajaispuheenvuorossaan, miten miltä Suomen lajisto, maisemat ja elinympäristöt näyttävät, kun nykyiset lapset ja heidän lapsensa ovat aikuisia? Kotakorven jälkeen puheenvuoro on Tero Vesterisellä ja lopuksi Vesterinen yhtyeineen esiintyy.
  2. Ulkona oppimisen maailmantähti professori Sean Blenkinsop johdattelee kuulijansa tarkastelemaan luontoa yhteisöllisyyden, kulttuurin sekä kolonisaation näkökulmista. Puheenvuoronsa Blenkinsop on kuvannut Kanadan alkuperäiskansan Squamishien alueella, seisoen 500-vuotiaan Douglaskuusen edessä. Esitys on tekstitetty suomeksi!
  3. Suomen suurimman sisävesien suojeluhanke Freshabit LIFE IP:n tutkijat äänessä: pulahda pinnan alle, kuule raakkujen lemmenloman kuulumiset ja tutustu taimeneen, jonka taival tyssäsi esteeseen. Esitys sopii hyvin myös oppitunnilla esitettäväksi.

1.

2.

3.

UUO2021 on teemareppuina MAPPAssa!

Kaikki UUO2021-tapahtuman materiaalit löydät MAPPAsta hakusanalla ulos2021.


Teemareppu: Ilmasto muuttuu

Meterorogi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi visioi avajaispuheenvuorossaan, miten miltä Suomen lajisto, maisemat ja elinympäristöt näyttävät, kun nykyiset lapset ja heidän lapsensa ovat aikuisia? Kotakorven jälkeen puheenvuoro on Tero Vesterisellä ja lopuksi Vesterinen yhtyeineen esiintyy.

Puheenvuorot:

Virtuaalipajat MAPPAssa:

Road movie: Ulos-Ut-Outtiin!


Teemareppu: Muutosta päin

Voisiko synteettisen biologian ja mikrobien, entsyymien, proteiinien ja hiivojen muuntelun avulla pelastaa maailman? Nina Pulkkis ei jätä kylmäksi keynote puheenvuorollaan, jossa hän valottaa useamman ajankohtaisen tutkimusesimerkin kautta, miten upeita konkreettisia ratkaisuja bioteknologia tarjoaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, resurssien niukkuuteen ja uusiutumattomien raaka-aineiden korvaamiseen.

Puheenvuorot:

Virtuaalipajat MAPPAssa:


Teemareppu: Toivo on tuolla ulkona

”Tarvitsemme viisaita opettajia ja kasvattajia, jotka johdattavat lapsia ja nuoria luontoon: ”Monet suuret kysymykset elämässä ajatellaan jo lapsena. Jos sillon kiinnostuu luonnosta, se voi kantaa läpi koko elämän. Mä oon luontotoimittajana tavannut paljon ihmisiä, joille on käynyt näin. Ja yllättävän moni heistä sanoo niin, että se on voinu olla joku läheinen aikuinen tai se on voinu olla luontokerhon vetäjä tai sitten se on voinu olla joku viisas opettaja, joka on johdattanu sinne luontoon”, tietää pitkän linjan luontotoimittaja Minna Pyykkö. Toivoa pidetään keskeisenä edellytyksenä sille, että ihminen jaksaa toimia. Mutta mitä on toivo alati pahenevan ympäristökriisin keskellä? Ympäristökasvatuksesta ja toivosta paljon kirjoittanut Panu Pihkala kartoittaa luennossaan merkityksellisen elämän mahdollisuuksia. ”Toivo on tuolla ulkona”, hän väittää.

Virtuaalipajat:

Nuotiotarinoita:


Teemareppu: Villi pedagogiikka

Villi pedagogiikka: Ulkona oppimisen maailmantähti professori Sean Blenkinsop johdattelee kuuntelijansa tarkastelemaan luontoa yhteisöllisyyden, kulttuurin sekä kolonisaation näkökulmista. Puheenvuoronsa Blenkinsop on kuvannut Kanadan alkuperäiskansan Squamishien alueella, seisoen 500-vuotiaan Douglaskuusen edessä. Esitys on tekstitetty suomeksi! Arja Kaasinen ja Kai Lehtonen esittävät kommenttipuheenvuorot ja keskustelevat Blenkinsopin kanssa.

Puheenvuoro:

Virtuaalipajat MAPPAssa:


Teemareppu: Seikkailemaan

Näkökulmia nuorten luontosuhteisiin -puheenvuoro: Tutkittua tietoa ja punnittua pohdintaa yläkoululaisten luontosuhteista. Seikkailukasvatuksen tutkijat lähestyvät aihetta käytännöstä käsin kohti teoreettisempaa tarkastelua. Paavo Heinonen & Eemeli Hakoköngäs (LUODE-hanke) Mari Pienimäki & Maarit Marttila & Marjukka Colliander (NYT-hanke)

Puheenvuorot:

Virtuaalipajat MAPPAssa:


Teemareppu: Veden valtakunta

Suomen suurimman sisävesien suojeluhankkeen tutkijat äänessä! Tutkittua tietoa kiinnostavalla tavalla pinnan alta: Syväsukellus makeaan veteen, raakkujen lemmenloma ja taimen, jonka taival tyssää esteeseen. Esitys sopii hyvin myös oppitunnilla esitettäväksi. Juontajana toimii Viliina Evokari Metsähallituksesta. Puhujina Jari Ilmonen, Jouni Taskinen, Jenny Jyrkänkallio.

Puheenvuorot:

Virtuaalipajat teemarepussa MAPPAssa:


Teemareppu: Programvägen på svenska

Föreläsningar:

Materialer om virtuella workshoppar i MAPPA:

Teemareppu: English program path

Workshop:


ULOS on IN -webinaari 2020

UUO2017 -suurtapahtuma

Klikkaa luentoa, jolloin video avautuu YouTubessa.

Pääluennot
Seminaari: Luonto hoitaa ja vahvistaa I ja II
Seminaari: Osallisuus ja vaikuttaminen
Seminaari: Ulos fossiilitaloudesta kohti bioaikaa
Tapahtuman tunnelmat

MAPPA.fi

MAPPAsta löydät runsaasti niin Ulos-Ut-Out -tapahtumissa esiteltyjä kuin muitakin opetusmateriaaleja, vinkkejä ja menetelmiä kestävyyskasvatukseen ja ulkona oppimiseen eri kohderyhmille. Ulos-Ut-Out -tapahtumien materiaaleja pääset selaamaan MAPPAsta hakusanoilla ulos2017, ulos2021 ja ulos2023

#haemappasta ulos2021:

#haemappasta ulos2017:

#haemappasta ulos2023:


UUO2023-tapahtuman ohjelman tekijöille

Lisää luentosi tiivistelmä ja muu esitysmateriaali tai työpajasi menetelmäkuvaus / toimintavinkki MAPPA-materiaalipankkiin!

Tärkeää: Laita asiasanaksi ainakin ulos2023 (+ muita materiaalisiasi kuvailevia asiasanoja). Näin materiaalisi on helposti löydettävissä