ULOS-UT-OUT ulkona oppimisen suurtapahtuma

UUlos omista kuplista!
Ulos luontoon!
Ulos oppimaan!

UUt ur din bubbla!
Ut i naturen!
Ut för att lära in!

OOut of the bubble!
Out into nature!
Get Out to learn!

Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma ULOS-UT-OUT on satojen opettajien, kasvattajien, ohjaajien, päättäjien, tutkijoiden ja opiskelijoiden kohtaamispaikka, joka järjestetään isolla yhteistyöllä. Kiitos kaikille vuoden UUO2023 tapahtuman osallistujille. Tapahtuman teema oli ”siltoja rakentamassa – yhdessä tulevaisuuteen”. Tallenteita tapahtuman ohjelmasta julkaistaan syksyn 2023 aikana. ULOS-UT-OUT järjestetään seuraavan kerran vuonna 2026. Haluatko mukaan järjestelytoimikuntaan? Lue lisää!


Avajaispuheenvuorot

Tapahtuman suojelijana toimi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

”Luonto opettaa meille uutta joka päivä, ja on myös mitä innoittavin oppimisen tila. ULOS –UT-OUT –tapahtuma luo erinomaisen mahdollisuuden herättää keskustelua luonnon hyvinvointivaikutuksista sekä kestävän elämäntavan merkityksestä tulevaisuutemme turvaajana.” -Jenni Haukio

Tutkijatohtori Niina Mykrä tarkasteli avajaispuheessaan siltojen rakentamisen merkityksiä.

”Ennen kuin ULOS-UT-OUT oli mahdollinen, tarvittiin paljon siltojen rakentamista, yhteistyötä ja luottamuksen synnyttämistä [..].Kaikki järjestävät yhdessä tätä yhteistä tapahtumaa, vaikka näillä kaikilla on edelleen se joku oma ja tärkein. Tämä yhteinen tapahtuma on mahdollinen vain sen kautta, että näistä erilaisista lähtökohdista ja jopa erilaisista maailmankuvista huolimatta on syntynyt halu kohdata toinen. Kun siltaa rakentaa molemmista päistä, päästään nopeammin kohtaamiseen ja keskelle. Kohdatessamme meidän ei tarvitse olla samanlaisia. […]Tai itse asiassa on tosi hyvä, että emme ole samanlaisia. Kun erilaiset ajatukset kohtaavat, voi syntyä jotain ihan uutta, sellaista mitä ennen kohtaamista ei ole ollut olemassa.” – Niina Mykrä

Kuuntele radiohaastatteluja:

ULOS-UT-OUT tapahtuman koordinaattori Maija Ihantola Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitosta ja YLE Joensuun toimittaja Siru Päivinen tapasivat toisensa työpajojen lähtöpaikalla ja keskustelivat siitä, mikä on ULOS-UT-OUT, ja miksi se järjestettiin. (YLE Radio Suomen aamu: Joensuu 17.6.2023)

Tapahtuman Keynote-puhuja, ulkona oppimista tutkinut professori Sean Blenkinsop Kanadasta vieraili Minna Pyykön maailmassa. Ohjelmassa kuullaan lisäksi kun Suomen ympäristöopisto Syklin kouluttaja Ulla Myllyniemi ja vararehtori Anna Kettunen kertoivat ULOS-UT-OUT -tapahtuman lähtökohdista. (YLE Minna Pyykön maailma 18.6.2023)

Tunnelmia Sean Blenkinsopin työpajasta ”Wild Pedagogies, Nature as Co-teacher, and a Question of Cultural Change”. YLEn toimittaja Siru Päivinen jututtaa työpajan osallistujia. (YLE Radio Suomen aamu: Joensuu 17.6.2023)


Lue uutisjuttuja:

YLE uutiset: Sadat luontokasvattajat etsivät Nurmeksessa tietä takaisin dialogiin luonnon kanssa – opetusta siirretään seinien sisältä ulos

Sanomalehti Karjalainen: Opettajat komentavat lapsia ulos luokasta hyvästä syystä – ”Metsätuntien jälkeen myös luokassa on rauhallisempaa (Luettavissa vain lehden tilaajille)

Ylä-Karjala Ulkona, vaan ei pihalla – Kasvatusalan ammattilaiset kohtasivat Hyvärilässä (Luettavissa vain lehden tilaajille)