ULOS-UT-OUT 2017 tehtiin yhdessä. Kiitos!

Tapahtumakoordinaattorin tervehdys

Kun vuosi sitten syksyllä hyppäsin koordinaattorin saappaisiin, en tiennyt, mitä ULOS-UT-OUT -tapahtuman onnistumiseksi tarvitaan. Oli kahdeksan järjestäjää, neljä erilaista tapahtumaa yhdistettävänä, kolme kieltä, kaksi tapahtumapaikkaa, yksi keskiaikainen kivilinna, paljon erilaisia odotuksia ja toiveita. Nyt tiedän: tarvitaan tiimi, jolla on yhteinen päämäärä. Siinä tiimissä työt jaetaan vahvuuksien ja osaamisen mukaan ja pyydetään apua. Ja silloin kun kukaan ei osaa, opetellaan yhdessä tai pyydetään ammattilaiset töihin.

Monipuolinen ohjelma muodosti tapahtuman rungon ja sen toteuttamisesta vastasivat yli 100 luennoitsijaa ja työpajan vetäjää taustajoukkoineen. Ohjelma tarjosi odotusten mukaisesti uusia työkaluja ja näkökulmia ulkona oppimiseen. Osallistujapalautteen perusteella tapahtuman työpajojen ja luentojen anti yllätti, kolahti, maistui, särähti, tuoksui savulle, hätkäytti, vaikutti vieraalta, kuulosti kotoisalta, nauratti, liikutti, liikututti, ihastutti, joskus vihastutti, rentoutti, väsytti, virkisti… Hyvä niin! Näkökulmien vaihto lisää ymmärrystä, luo yhteistyötä ja virittää vuoropuheluun. Sitä saatiin ja sitä tarvitaan.

Hyvät eväät ovat avain onnistuneeseen retkeen ja sama pätee suurtapahtumaankin. Tämän eteen tehtiin paljon töitä. Ruokajärjestelyissä tasapainoiltiin ekologisuuden, erilaisten odotusten ja toisaalta tehokkuuden ja kustannusten välillä. Esimerkiksi Turun linnan kertakäyttöiset lounasastiat kansineen olivat muovisesta olemuksesta huolimatta kasviperäisiä ja biohajoavia. Kaikki yhteistyökumppanimme tekivät parhaansa ja viimeistään partiolaisten talkooporukka huolehti toiveiden täyttämisestä rusaine makkara- ja tikkupullavalikoimineen: oli jokaiselle jotakin orvokilla maustetusta lähitilan makkarasta pullan ja makkaran vegaanisiin vaihtoehtoihin, satoja makkaratikkuja valmiina ja paistopalvelukin halukkaille. Kiitos niin ruokailuista vastanneille kuin osallistujille joustavuudesta ja kärsivällisyydestä kaikissa kommelluksissa, mitä näin isoon evästarjoiluun lopulta liittyi.

Tapahtuma ei ole tapahtuma saati suurtapahtuma ilman osallistujia. Ulkona oppimisen osaajat täyttivät Turun linnan salit ja viimeistään 500 viinimarjanlehtijuomalasin kilistessä tiesin, että yhteinen päämäärä oli saavutettu: me teimme tämän Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä, kaikki 500!

Lämmin kiitos yhteisestä retkestä osallistujat, luennoijat, työpajojen vetäjät taustajoukkoineen, esiintyjät, minimessujen näytteilleasettajat, juhlapuhujat, talkoolaiset, muonittajat, rahoittajat, sponsorit, tekniikan ammattilaiset, tilavastaavat, yhteistyökumppanit sekä järjestäjätiimi!

Tapahtuman tunnelmia, luentoja ja toimintavinkkejä löydät näiltä sivuilta ja lisää on luvassa syksyn edetessä. Näissä materiaaleissa on aineksia vaikka työpaikan koulutuspäivään! Otan mielelläni edelleen vastaan tapahtumassa esiteltyjä materiaaleja näillä sivuilla ja MAPPA.fi -materiaalipankissa jaettavaksi. Ja jos sinulla on mielessäsi jokin muu oma ja toimiva ulkona oppimisen toimintavinkki, lisää myös se MAPPAan! Ulkona oppiminen tekee hyvää – hyvät vinkit kannattaa laittaa kiertoon!

ULOS-UT-OUT oli ulkona oppimisen juhla. Juhlan jälkeen tapahtumakoordinaattorikin palasi arkeen ja toivottaa teille hyvää ulkona oppimisen arkipäivää! 

                Maija Ihantola

PS. ULOS-UT-OUT tehdään uudestaan vuonna 2020. Järjestäjätiimin työ on taas alussa ja yhteistyökumppaneiden etsintä alkaa nyt!

Mitä seuraavaksi? – Seuraa järjestäjien kuulumisia!

FEE Suomi
FB ja Twitter

Suomen nuorisokeskusyhdistys / Seikkailukasvatusverkosto
FB ja Twitter

Finlands Svenska Idrott
FB ja Twitter

Suomen Metsäyhdistys
FB ja Twitter

Suomen ympäristöopisto Sykli
FB ja Twitter

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry/ LYKE-verkosto     
FB
ja Twitter

WWF Suomi     
FB
ja Twitter

Valonia      
FB
ja Twitter