Ohjelma / Program

Tervetuloa ULOS on IN! Tapahtumaympäristönä on virtuaalinen sovellus, kuin yhteinen tupa, jossa kaikki tapahtuu, ja jossa voimme kohdata toisemme. Kurki rauhassa eri huoneisiin ja ikkunoista ulos, ohjelmaa on joka nurkan takana, ja jokainen löytää varmasti jotakin oman työnsä tueksi ja innostukseksi. Sinä osallistujana olet tärkeä osa ULOS on IN -tapahtumaa ja vuorovaikutuksen helpottamiseksi löydät tapahtumasta myös työkaluja vuorovaikutukseen:

  • Fiilikset, ovat tapahtuman oma sosiaalinen media: ota kantaa, kannusta, haasta, tuo oma näkökulmaasi esiin ja kuuntele muita. Ole rohkea ja toisia kunniottava, ja kannusta muita samaan.
  • Viivähdä hetki myös tupakirjan äärellä. Jätä sinne sinne terveisesi: Mistä tulet? Mihin jatkat matkaa? Mitä otit mukaasi? Toitko jotain tullessasi?

Koska ohjelmaa on paljon, olemme helpottaneet liikkumista tapahtumassa ja voitkin rakentaa ensimmäiseksi tapahtuman alkaessa juuri sinulle sopivan ohjelman. Osallistuminen on maksutonta. Kaikki ilmoittautuneet kutsutaan tupaan tapahtuman alkaessa. Ilmoittaudu mukaan tästä!

OHJELMA

Ohjelmaa on tarjolla koko tapahtuman ajan. Osa on aikataulutettua, osaan voit poiketa milloin vaan.

Virtuaaliretket ja messut ovat aikataulutonta ohjelmaa. Hyppää kyytiin! Road Movie kuljettaa sinut Jussin ja Arskan matkassa länsirannikon Merenkurkusta Pohjois-Karjalan vaaramaisemiin. Tai lähde Ursan tähtiopas Tuukka Perhoniemen kanssa virtuaaliselle tähtiretkelle! Suomalainen kesäilta ja Jukka Takalon kajakkiorkesteri Pielisellä ei jätä kylmäksi marraskuunkaan hämärässä. Messuilta voit poimia suoraan opetuskäyttöön soveltuvia materiaaleja ja tutustua palveluihin.

Luennot ja virtuaalipajat ovat aikataulutettua ohjelmaa ja ne on koottu teemoittain tietyille tapahtumapäiville. Show Time aina klo 9 & klo 17, joten voit hypätä mukaan luennolle ja pajoihin joko työpäiväsi aikana tai kotisohvalta. Näin voimme keskittyä yhdessä tiettyyn tärkeään teemaan ja saada aikaan aitoa vuorovaikutusta. Saattavatpa järjestäjät ja puhujat itsekin piipahtaa fiiliksissä vastaamassa ja kommentoimassa aikataulun mukaisina ajankohtina. Valinnanvaraa jää aikatauluista huolimatta reilusti. Huomaa, että Radikaali Toivo -koulutuspäivä on ohjattua etäkoulutusta, ja tähän osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista.

AIKATAULU:

VIIKONLOPPU JA MAANANTAI 13. – 15.11. Tervetuloa tupaan!

Tutustu alustaan ja rakenna oma ohjelma. Viikonloppuisin on koko tapahtuman ohjelma tarjolla! Lue lisää!

TIISTAI 16.11. Ilmasto muuttuu

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Puheenvuoro: Suomen luonto vuonna 2100 – Kerttu Kotakorpi, meteorologi
  • Musiikkia: Vesterinen yhtyeineen

Miltä Suomen lajisto, maisemat ja elinympäristöt näyttävät, kun nykyiset lapset ja heidän lapsensa ovat aikuisia?

  • Puheenvuoro: Ilmastokasvatus muutoksen tekijänä – tutkijat Essi Aarnio-Linnanvuori, Ilkka Ratinen, Sakari Tolppanen

Miten ilmastonmuutosta voi käsitellä kasvatuksessa rakentavasti? Entä miten lasten ja nuorten ilmastotoimijuutta tuetaan?

  • Virtuaalipajojen teemana elämää nyt ja tulevaisuudessa

KESKIVIIKKO 17.11. Muutosta päin

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Puheenvuoroja: Muuttuva koulumaailma – Niina Mykrä, Sanni Virtanen, Tero Lämsä ja Erkka Laininen

Kolme muuttuvan koulumaailman asiantuntijaa kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä ja rakentaa uutta parempaa ajatusta kouluista.

  • Luento: Mikrobit taistelussa ilmastokriisiä vastaan – Nina Pulkkis, dokumentaristi

Selluloosaa ilman puita? Nahkaa ilman eläimiä? Muovia ilman öljyä? Lihaa ja proteiinia mirkobeilla? Kyllä!

  • Puheenvuoroja: Muuttuvat oppimisympäristöt, kesto 1h 30 min
  • Virtuaalipajojen teemana käytännön ratkaisut kouluissa ja muualla yhteiskunnassa

TORSTAI 18.11. Veden valtakunta

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Puheenvuoroja: Veden valtakunnassa tapahtuu – Freshabit LIFE IP

Tervetuloa sukeltamaan veden valtakuntaan! Tähän ohjelmaan voit ottaa mukaan myös oppilaasi!

  • Dokumenttielokuvia: Vedenneito & Veden valtakunta
  • Virtuaalipajojen aiheina vesi- ja vesien suojeluteemaiset opetusmateriaalit

PERJANTAI 19.11. Seikkailemaan!

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Puheenvuoroja: Näkökulmia nuorten luontosuhteisiin – LUODE- ja NYT-hankkeiden tutkijat äänessä

Puheenvuorojen teemana ovat 9.-luokkalaiset nuoret ja luontosuhde. Luennoitsijat lähestyvät aiheita omien tutkimustensa kautta: Sessio etenee käytännön läheisten tutkimusten kautta teoreettisempiin tarkasteluihin. 

  • Puheenvuoroja: Hyvinvointia luonnossa seikkaillen

Koskettavia esityksiä hankkeista ”Tyttö olet helmi!” ja ”Case Meriheimo” sekä siitä, miksi kokemukset ovat niin merkityksellisiä.

  • Luento: Seikkailukasvatuksen perusteet – Kai Lehtonen

VIIKONLOPPU 20. – 21.11.

Rakenna oma koulutuspäiväsi – koko tapahtuman ohjelma tarjolla! Lue lisää

MAANANTAI 22.11. Ulos oppimaan!

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Puheenvuoro: Wild pedagogies – Sean Blenkinsop

Esitys villistä pedagogiikasta. Ulkona oppimisen konkari ja uranuurtaja Sean Blenkinsop toimii professorina Simon Fraser yliopistossa Kanadassa. Esitys tekstitetään suomeksi. Kommentoimassa Arja Kaasinen Helsingin yliopistosta ja Kai Lehtonen Humakista.

Prof. Sean Blenkinsop’s talk will explore three key pedagogical strands that exist in outdoor/environmental education: the relational, the critical, and the existential. The focus will be on what they are, what they do well, and how they might be extended and even challenged.

  • Virtuaalipajojen teemoina monet menetelmät ulkona oppimiseen

TIISTAI 23.11. English program path

Tarkemmat ohjelmakuvausket

  • Speech: Finnish nature in 2100 – Meterorologist Kerttu Kotakorpi
  • Lecture: Wild pedagogies (duration 1h 30min)

Prof. Sean Blenkinsop’s talk will explore three key pedagogical strands that exist in outdoor/environmental education: the relational, the critical, and the existential. He is a Professor of Education at Simon Fraser University, Vancouver, Canada. Comment talks: Arja Kaasinen & Kai Lehtonen

  • Lecture: Outdoor learning in Finnish and Turkish context -Gaye Amus

A country with 4 seasons, temperature that goes down to -40 degrees, where people do ice-fishing and children go to forests. This is…Turkey. Gaye Amus, founder of Learning In Nature Ltd, is an environmental educator specialised in early childhood education and is based in Helsinki, Finland.

KESKIVIIKKO 24.11. Radikaali Toivo -koulutuspäivä

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

Mihin kaikkeen koulun toimintakulttuuri voikaan vielä venyä? Vantaan Korsossa on päätetty katsoa ilmastokriisiä rohkeasti silmiin ja tehdä asialle jotain! Mutta miten ilmastokasvatus mahtuu yläkoulun arkeen ja rakenteisiin niin, että opettajakuntakin intoutuu ja muutos on mahdollinen? Tämän koulutuskokonaisuuden laajuus on 2 op ja siihen kuuluu ennakkotehtävä, tämä lähipäivä ja kehittämistehtävä. Osallistuminen edellyttää erillistä ennakkoilmoittautumista.

TORSTAI 25.11. Programvägen på svenska

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Finlands natur 2100 – Kerttu Kotakorpi
  • Föreläsnig: Mikroberna kämpar mot klimatkrisen – Nina Pulkkis

Cellulosa utan träd? Läder utan djur? Plast utan olja? Kött och protein tillverkad med mikrober? Ja! Vetenskapsjournalisten och dokumentärfilmskaparen Nina Pulkkis berättar om den mikrobiella revolutionen!

  • Föreläsningar: UTomhus pedagogik – Ann-Catherine Henriksson & Annika Olsen Nyberg

Vad är det läraren berättar om då han eller hon beskriver undervisningen utomhus inom läroämnet omgivningslära? Beskriver läraren hur eleverna undersöker växter, fåglar och småkryp eller handlar det om vattenundersökningar, borttappade regnkläder eller ett späckat schema?

PERJANTAI 26.11. Toivo on tuolla ulkona

Tarkemmat ohjelmakuvaukset

  • Puheenvuorot: Toivo on tuolla ulkona

Toivoa pidetään keskeisenä edellytyksenä sille, että ihminen jaksaa toimia. Mutta mitä on toivo alati pahenevan ympäristökriisin keskellä? Ympäristökasvatuksesta ja toivosta paljon kirjoittanut Panu Pihkala kartoittaa luennossaan merkityksellisen elämän mahdollisuuksia. Luontotoimittaja ja taidemaalari Minna Pyykkö pohtii luontokokemusten merkitystä. Lopuksi Minna ja Panu keskustelevat yhdessä toivosta merkityksellisen elämän mahdollistajana.

  • Puheenvuoroja: Ulos luontoon

Esityksessä kuullaan, miten luonto vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ja terveyteen ja tuodaan lajintunnistustaidot tälle vuosituhannelle sekä miten metsiemme vanhat lajit kokevat muutoksia ilmastonmuutoksen seurauksena ja uusia on oven takana. Äänessä Riikka Puhakka, Arja Kaasinen ja Markus Melin

  • Virtuaalipajojen teemoina monet menetelmät ulkona oppimiseen

LAUANTAI 27.11.

Rakenna oma koulutuspäiväsi – koko tapahtuman ohjelma tarjolla! Lue lisää

Ohjelmakuvaukset

KOKO TAPAHTUMAN AJAN 13.-27.11.

Virtuaaliretket

Road Movie: Ulos-Ut-Outtiin!

Kaikki suuret seikkailut alkavat mereltä. Seuraa Jussin ja Arska matkaa länsirannikon Merenkurkusta Pohjois-Karjalan vaaramaisemiin. Videopäiväkirja tehtiin reaaliajassa matkalla ULOS-UT-OUT -tapahtumaan 14. kesäkuuta 2021. (Kesto: 20 min)

Tähtiretki

Mitä kaikkea voit nähdä tähtitaivaalla? Kuinka löydät planeetat ja millaisia yksityiskohtia ja tarinoita liittyy tähtikuvioihin? Yöllinen taivas on täynnä jälkiä omasta olemassaolostamme ja maailmankaikkeuden rakenteesta. Niistä kertoo Ursan Tuukka Perhoniemi virtuaalisella tähtiretkellä. Retkellä esitellään marraskuinen tähtitaivas, joten tämän retken jälkeen voit etsiä samat kohteet oikealta taivaalta – mikäli sä on selkeä, ja löydät paikan , jossa kaupungin valot eivät valaise liikaa liikaa. Tähtiretki sopii kaikille tähtitaivaasta kiinnostuneille sekä niille, jotka haluavat kokeilla toimiiko taivaaseen tutustuminen virtuaalisesti.

Kesäilta Pielisellä Kajakkiorkesterin seurassa

Jukka Takalon Kajakkiorkesteri käyttää esityksessään hyväkseen veden kantavuutta ja rantojen kaikuja. Pääsemme ikiaikaiseen tunnelmaan. Kokoa ystävät koolle ja istahda tapahtumapäivän päätteeksi kuuntelemaan musiikkia suorana luonnon omasta konserttisalista. Suomalainen kesäilta ei jätä kylmäksi marraskuun hämärässä. Konsertti taltioitiin ULOS-UT-OUT tapahtumassa kesäkuussa 2021.

Jukka Takalo and Kayak Orchestra performs on the lake Pielinen. It takes advantage of water carrying capacity and beach echoes in nature’s own concert hall. We get to the ancient atmosphere.

Näyttelyosastoilla tapahtuman järjestäjät, ohjelmantekijät ja muut yhteistyökumppanit esittelevät toimintaa ja materiaaleja. Osastoilta löytyvät materiaalit ja palvelut ovat useimmiten suoraan hyödynnettävissä lasten ja nuorten parissa.

Useimmat luennot ja virtuaalipajat ovat tarjolla koko tapahtuman ajan. Suosithan kuitenkin alla annettua aikataulua. Tarkoituksena on päivittäin keskittyä yhdessä tiettyyn tärkeään teemaan ja saada aikaan aitoa vuorovaikutusta. Saattavatpa järjestäjät ja puhujat itsekin piipahtaa fiiliksissä vastaamassa ja kommentoimassa aikataulun mukaisina ajankohtina. Valinnanvaraa jää aikatauluista huolimatta reilusti.

Tunne ilmasto -hankkeen koulutuskokonaisuuksia voi suorittaa ULOS on IN tapahtuman aikana täysin omaan tahtiin. Huomaa myös ohjattu verkkokoulutus Radikaali Toivo ke 24.9.

Omaan tahtiin suoritettavat kokonaisuuden ovat:

Tunne ilmasto on Opetushallituksen rahoittama opetushenkilöstön täydennyskoulutushanke, jonka tavoitteena on käynnistää ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviä muutosprosesseja kasvattajissa ja konkreettisia ilmastotoimia kouluissa. Ilmastonmuutosta hillitsevä toiminta tuo merkityksellisyyden tunnetta, voimauttaa ja auttaa käsittelemään ilmastotunteita.

VIIKONLOPPU JA MAANANTAI 13. – 15.11. Tervetuloa tupaan!

Rakenna oma koulutuspäiväsi – koko tapahtuman ohjelma tarjolla! Kaikki tapahtuman materiaali tarjolla omatoimiseen kouluttautumiseen, osaamisen kartuttamiseen ja käytännön ideoiden poimimiseen. Tarjolla tutkittua tietoa, tuoreita ajatuksia ja käytännön toimintavinkkejä eri kohderyhmille – poimi mukaasi kaikki se, mitä tarvitset juuri nyt. Innosta myös kollegasi ja työyhteisösi mukaan!

Huomaa myös:

  • Kirjaudu tapahtumasovellukseen
  • Info päivystää ja opastaa kirjautumisessa ja tapahtumasovelluksen käytössä ainakin maanantaina klo 9-16.
  • Poimi parhaat ohjelmat ja rakenna oma tapahtumasi!

Takaisin

TIISTAI 16.11. Ilmasto muuttuu

9:00 & 17:00

Puheenvuoro: Suomen luonto 2100

Puheenvuorossa meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi visioi, miten miltä Suomen lajisto, maisemat ja elinympäristöt näyttävät, kun nykyiset lapset ja heidän lapsensa ovat aikuisia?

Musiikkia tarjoilee Vesterinen yhtyeineen
Keynote: Ilmastokasvatus muutoksen tekijänä – tutkijat Essi Aarnio-Linnanvuori, Ilkka Ratinen, Sakari Tolppanen

Ilmastokasvatus muutoksen tekijänä & Mikrobit taistelussa ilmastokriisiä vastaan Miten ilmastonmuutosta voi käsitellä kasvatuksessa rakentavasti? Entä miten lasten ja nuorten ilmastotoimijuutta tuetaan? Ilmastokasvatus on kasvatusta viheliäisen ongelman äärellä: ilmastonmuutos on monimutkainen, globaali ja poliittisesti latautunut ongelmavyyhti, jonka ratkaiseminen vaatii perustavanlaatuista kulttuurista muutosta. Toivoa rakentava ilmastokasvatus edistää yhteiskunnan muutosta ja tarjoaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Ilmastokriisin keskellä kasvatuksen perustehtävä ei voi olla maailman säilyttäminen sellaisena kuin se aiemmin on ollut, vaan kasvatuksen tulee olla vuorovaikutuksessa ympäristön ja yhteiskunnan muutoksen teon kanssa.

Virtuaalipajat, teemana elämää nyt ja tulevaisuudessa

Lista pajoista ja kuvaukset julkaistaan myöhemmin.

Takaisin

KESKIVIIKKO 17.11. Muutosta päin

9:00 & 17:00

Puheenvuoroja: Muuttuva koulumaailma – Niina Mykrä, Sanni Virtanen, Tero Lämsä ja Erkka Laininen (kesto 1h 30 min)

Tässä puheenvuoro-osiossa kolme muuttuvan koulumaailman asiantuntijaa kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä ja rakentaa uutta parempaa ajatusta kouluista. Ensimmäisessä puheenvuorossa OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen puhuu Maailmansuhdetta uudistavasta oppimisesta. Esityksessä ihmisyyden henkiset ulottuvuudet nostetaan keskeisiksi yhteiskunnassa tarvittavan muutoksen kannalta. Toisen puheenvuoron käyttää humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori Tero Lämsä, jonka puheenvuoro Yhdessä ulos maailmaan kiinnittää huomiota vuorovaikutussuhteisiin. Kolmannessa puheenvuorossa Ruusuvuoren yläkoulun opettaja Sanni Virtanen kertoo radikaalista toivosta ja ihan tavallisen peruskoulun matkasta koko koulun toimijuuteen.  Johdannoksi näille puheenvuoroille osion puheenjohtaja Niina Mykrä liittää puheenvuorot yhteen väitöskirjansa kuvion avulla.

Luento: Mikrobit taistelussa ilmastokriisiä vastaan – Nina Pulkkis (kesto 20 min)

Selluloosaa ilman puita? Nahkaa ilman eläimiä? Muovia ilman öljyä? Lihaa ja proteiinia mirkobeilla? Kyllä! Bioteknologian kehitys ja mm. synteettisen biologian työkalut ovat kehittyneet valtavaa vauhtia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tule kuulemaan tiedetoimittaja ja dokumentaristi Nina Pulkkiksen esitystä mikrobien vallankumouksesta.

Puheenvuoroja: Muuttuvat oppimisympäristöt, kesto 1h 30 min
Virtuaalipajojen teemana käytännön ratkaisut kouluissa ja muualla yhteiskunnassa

Lista pajoista ja kuvaukset julkaistaan myöhemmin.

Takaisin

TORSTAI 18.11. Veden valtakunta

9:00 & 17:00

Puheenvuoroja: Veden valtakunnassa tapahtuu – Freshabit LIFE IP (kesto 1h 30min)

Tervetuloa sukeltamaan veden valtakuntaan! Tähän ohjelmaan voit ottaa mukaan myös oppilaasi! Puheenvuorosession järjestestää Suomen suurin sisävesien suojeluhanke FRESHABIT LIFE IP. Parannamme taimenien ja jokihelmisimpukoiden – ja samalla satojen muiden lajien – elinoloja ja -ympäristöjä, jotka usein ovat kärsineet tai tuhoutuneet ihmistoiminnan jalkoihin jäätyään. Elinympäristöjen parantaminen aloitetaan latvavesiltä ja valuma-alueilta, missä suuretkin vesistöt saavat alkunsa, ja töitä tehdään myös järvissä ja jokien pääuomissa. Tule kuulemaan mitä vesistöissäme tapahtuu!

Sisävesien pinnanalainen maailma: Jari Ilmonen johdattaa kuulijat tutustumaan vedenpinnan alle. Jari työskentelee sisävesiasiantuntijana Metsähallituksessa ja on ollut mukana Freshabit -hankkeessa alusta asti.

Raakkujen lemmen loma kylpylässä: Uhanalaisten raakkujen kuntoutusprojekti alkoi vuonna 2016 ja viime kesänä ensimmäiset raakkupoikaset vapautettiin koeluontoisesti Mustion- ja Ähtävänjokeen. Jouni Taskinen kertoo kuulumisia raakkujen kylpylälomalta! Jouni toimii akvaattisten tieteiden professorina Jyväskylän yliopistossa sekä Konneveden tutkimusaseman johtajana. Jounin tutkimusaiheena on uhanalaisten raakkujen eli jokihelmisimpukoiden suojelututkimus. 

Taimenen työ tyssää nousuesteeseen: Jenny Jyrkänkallio-Mikkolan luennon aiheena ovat uhanalaiset vaelluskalat ja vaellusesteet. Jenny toimii WWF Suomen suojeluasiantuntijana ja vastaa sisävesien suojelutyön koordinoimisesta, virtavesien kunnostuksesta ja maatalouden ympäristönsuojelusta. 

Dokumenttielokuvia: Vedenneito & Veden valtakunta

Kuvaus tulossa

Virtuaalipajojen aiheina vesi- ja vesien suojeluteemaiset opetusmateriaalit

Lista pajoista ja kuvaukset julkaistaan myöhemmin.

Takaisin

PERJANTAI 19.11. Seikkailemaan!

9:00 & 17:00

Puheenvuoroja: Näkökulmia nuorten luontosuhteisiin – LUODE- ja NYT-hankkeiden tutkijat äänessä

Näiden puheenvuorojen yhdistävät teemat ovat 9.-luokkalaiset nuoret ja luontosuhde. Luennoitsijat lähestyvät aiheita omien tutkimustensa kautta: Sessio etenee käytännön läheisten tutkimusten kautta teoreettisempiin tarkasteluihin. 

Paavo Heinonen: SEIKKAILUKASVATUS NUORTEN LUONTOYHTEYDEN RAKENTAJANA
Nuorten luontoyhteyden puhutaan olevan vahvasti polarisoitunut. Osan nuorista ollessa yhä tietoisempia ympäristöasioista, toiset ovat erkaantuneempia luonnosta kuin koskaan aiemmin. On todettu, että luontoyhteyttä on mahdollista rakentaa nuorta kokonaisvaltaisesti koskettavilla, luonnossa tapahtuvilla aktiviteeteilla. Puheenvuorossa käydään läpi elementtejä, joita on hyvä huomioida ja korostaa, kun toiminnalla tavoitellaan kokonaisvaltaisen kasvun lisäksi luontoyhteyden rakentumista. Puheenvuoro liittyy seikkailukasvatukseen. Paavo Heinonen, MA Transcultural European Outdoor Studies, toimii Suomen Urheiluopistolla luontoliikunnan ja seikkailukasvatuksen opettajana.

Eemeli Hakoköngäs: PAHOINVOINTIA LUONNOSTA?
Löytyykö luonnosta vastaus kaikkiin ongelmiin, vai voiko luonnon hyvinvointivaikutusten korostamisella olla myös varjopuolia? Tulisiko kaikkien pitää luonnossa toimimisesta? Puheenvuorossa pohdin nuorten eriytyneiden luontosuhteiden ja luonnon hyvinvointivaikutuksia korostavan keskustelun välistä suhdetta. Puheenvuoron pohjana käytän lahtelaisten 9-luokkalaisten luonnon onnellisuusvaikutuksia käsitteleviä temaattisia kirjoituksia. Puheenvuoro liittyy LUODE-hankkeeseen (Luonto ja taide nuorten työelämätaitojen oppimisympäristönä 2018-2021). Eemeli Hakoköngäs, VTT, on sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa. Hän toimi tutkijana Luode-hankkeessa (2018-2021), jonka tuloksia puheenvuorossa käsitellään.

Mari Pienimäki, Maarit Marttila & Marjukka Colliander: NUORET YMPÄRISTÖKANSALAISINA
Kerromme, millaisia ympäristökansalaisuuden mahdollisuuksia kaupungissa asuvat alaikäiset nuoret näkevät itselleen mahdollisena ja mitä he ajattelevat ympäristöongelmista. Esitys nojaa kyselyyn, johon vastasi 124–184 tamperelaista oppilasta. Tuloksena on, että valtaosa 15–16-vuotiaista pitää ympäristöongelmia aikamme suurimpana haasteena. Noin puolet nuorista kokee kuitenkin, ettei tiedä, miten he voisivat vaikuttaa ympäristöongelmiin tai usko vaikuttamisen hyödyllisyyteen. Nuoret tuntevat silti paljon erilaisia ympäristövaikuttamisen keinoja. Ristiintaulukointimme osoittaa myös, että vahvalla luontosuhteella on yhteys nuorten haluun toimia ympäristön puolesta. Puheenvuoro perustuu NYT-tutkimukseen. Mari Pienimäki, FT, toimii NYT!-hankkeen päätutkijana Tampereen yliopistossa. Maarit Marttila, LitT, toimii tutkivana lehtorina (liikunta, terveystieto, työkyky, hyvinvointi) Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa ja on mukana yhtenä tutkijana NYT!-hankkeessa. Marjukka Colliander on väitöskirjatutkija ja toimii tutkimusapulaisena/tutkijana NYT!-tutkimuksessa. Ks. https://projects.tuni.fi/nyt/


Puheenvuoroja: Hyvinvointia luonnossa seikkaillen, kesto 1h 30 min

HELMIÄ VIDEOLLA – KOKEMUKSIA TYTTÖ OLET HELMI! -KEHITTÄMISHANKKEESTA
Niina Hakala työskentelee Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiössä.

MYÖTÄTUULTA OMAN ELÄMÄN MUUTOKSEEN – CASE MERIHEIMO – NUORTEN OMA VÄYLÄ! -HANKE
Heini Kaasalainen toimi Y-Säätiön koordinoiman Meriheimo – nuorten oma väylä! (2018-2020) -hankkeen projektipäällikkönä ja työskentelee nykyään sail training -menetelmän ja seikkailupurjehdusten parissa Suomen Purjelaivasäätiössä.

MIKSI KOKEMUKSET OVAT NIIN MERKITYKSELLISIÄ?
FT, liikuntasosiologi Arto Tiihonen on tutkinut kokemuksia ja niiden merkityksiä vuosikymmenien ajan.


Luento: Seikkailukasvatuksen perusteet – Kai Lehtonen, 1h 30 min

Takaisin

VIIKONLOPPU 20. – 21.11.

Rakenna oma koulutuspäiväsi – koko tapahtuman ohjelma tarjolla! Kaikki tapahtuman materiaali tarjolla omatoimiseen kouluttautumiseen, osaamisen kartuttamiseen ja käytännön ideoiden poimimiseen. Tarjolla tutkittua tietoa, tuoreita ajatuksia ja käytännön toimintavinkkejä eri kohderyhmille – poimi mukaasi kaikki se, mitä tarvitset juuri nyt. Innosta myös kollegasi ja työyhteisösi mukaan!

Takaisin

MAANANTAI 22.11. Ulos oppimaan!

9:00 & 17:00

Lecture: Wild pedagogies (tekstitys suomeksi)

Prof. Sean Blenkinsop’s talk will explore three key pedagogical strands that exist in outdoor/environmental education: the relational, the critical, and the existential. The focus will be on what they are, what they do well, and how they might be extended and even challenged. Then using the frame of the six touchstones for Wild Pedagogies I hope to make a careful list of the pedagogical offerings outdoor and environmental educators might make to the larger world, including public education, in the hopes of supporting the changes that must occur.

Sean Blenkinsop is a Professor of Education at Simon Fraser University, Vancouver, Canada. He grew up in the boreal forests of northern Canada and has more than 30 years of background in outdoor, environmental, and experiential education. Now, as a researcher and educator he has been involved in starting and researching three nature-based, place-based, eco-schools (all in the public system). He is the author of more than one hundred articles and chapters, editor of The Imagination in Education (Cambridge Scholars Press, 2009), and most recently, author and editor of Wild Pedagogies: Touchstones for renegotiating education and the environment in the Anthropocene (Palgrave-Macmillan, 2018).

Comment talks: Arja Kaasinen & Kai Lehtonen

Biologian didaktiikan yliopistonlehtori Arja Kaasinen kouluttaa luokanopettaja- ja aineenopettajaopiskelijoita Helsingin yliopiston Kasvatustieteiden osastolla. Hän organisoi altakunnallista Suomen lasten metsäretkipäivä -tapahtumaa, kehittää Hemuli-kasviharrastuskerhoa sekä kirjoittaa myös tieto- ja oppikirjoja.Tutkijana hän on erityisesti kiinnostunut biodiversiteettikasvatukseta, lajintunnistuksesta, maasto-opetuksesta, koulun ulkopuolisista oppimisympäristöistä sekä digitaalisuuden hyödyntämisestä näissä.
Humakin seikkailukasvatuksen lehtori Kai Lehtonen kouluttaa seikkailukasvatuksen ohjaajaopiskelijoita. Seikkailukasvatus on aktiivinen metodi, joka hyödyntää ulkoilmassa ja aidoissa ympäristöissä tapahtuvia toimintoja. Koulutuksen tavoitteena on osaava seikkailukasvatuksen ohjaaja, joka hallitsee eri lajien teknisiä taitoja, huomioi turvallisen toiminnan valitussa aidossa ympäristössä, on sosiaalisesti taitava sekä ottaa ympäristöasiat huomioon.

Puheenvuoroja: Ulos luontoon

Miten luonto vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ja terveyteen? Kasvilajintunnistustaidot ovat puhuttaneet ihmisiä vuosikymmenien aikana. On aika karistaa harteilta menneisyyden taakat ja tuoda uutta lajintunnistustaidot tälle vuosituhannelle. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat voimakkaita pohjoisissa metsissä. Vanhat lajit kokevat muutoksia ja uusia on oven takana. Äänessä Riikka Puhakka, Arja Kaasinen ja Markus Melin

Virtuaalipajojen teemoina monet menetelmät ulkona oppimiseen

Lista pajoista ja kuvaukset julkaistaan myöhemmin.

Takaisin

TIISTAI 23.11. English program path

9:00 & 17:00

Speech: Finnish nature in 2100 – Meterorologist Kerttu Kotakorpi (duration 20 min)
Lecture: Wild pedagogies (duration 1h 30min)

Prof. Sean Blenkinsop’s talk will explore three key pedagogical strands that exist in outdoor/environmental education: the relational, the critical, and the existential. The focus will be on what they are, what they do well, and how they might be extended and even challenged. Then using the frame of the six touchstones for Wild Pedagogies I hope to make a careful list of the pedagogical offerings outdoor and environmental educators might make to the larger world, including public education, in the hopes of supporting the changes that must occur.

… or … what skills outdoor/environmental/nature-based/place-based educators have to offer education in a changing world?

This talk will explore three key pedagogical strands that exist in outdoor/environmental education: the relational, the critical, and the existential. The focus will be on what they are, what they do well, and how they might be extended and even challenged. Then using the frame of the six touchstones for Wild Pedagogies I hope to make a careful list of the pedagogical offerings outdoor and environmental educators might make to the larger world, including public education, in the hopes of supporting the changes that must occur.

Sean Blenkinsop is a Professor of Education at Simon Fraser University, Vancouver, Canada. He grew up in the boreal forests of northern Canada and has more than 30 years of background in outdoor, environmental, and experiential education. Now, as a researcher and educator he has been involved in starting and researching three nature-based, place-based, eco-schools (all in the public system). He is the author of more than one hundred articles and chapters, editor of The Imagination in Education (Cambridge Scholars Press, 2009), and most recently, author and editor of Wild Pedagogies: Touchstones for renegotiating education and the environment in the Anthropocene (Palgrave-Macmillan, 2018).

Comment talks: Arja Kaasinen & Kai Lehtonen

Lecture: Outdoor learning in Finnish and Turkish context -Gaye Amus (duration 20 min)

A country with 4 seasons, temperature that goes down to -40 degrees, where people do ice-fishing and children go to forests. This is…Turkey. Welcoming you to the journey of inspirations Finland gave on outdoor learning &hope for change.
Gaye Amus, founder of Learning In Nature Ltd, is an environmental educator specialised in early childhood education and is based in Helsinki, Finland. She has had 12 years experience working in kindergartens including a Rain or Shine nature kindergarten in Finland. She is currently training educators internationally, contributing in conferences, giving seminars and consultation in nature pedagogy and outdoor education. Gaye initiated the nature movement for kindergartens and primary schools in Turkey in 2015 with Forest Schools and Forest Kindergarten Leader trainings. She pioneered and co-founded the Children in Permaculture project. Gaye is a co-author of the book “Earth Care, People Care and Fair Share in Education: The Children in Permaculture Manual” (2018).

Takaisin

KESKIVIIKKO 24.11. Radikaali Toivo

9:00-16:00

Mihin kaikkeen koulun toimintakulttuuri voikaan vielä venyä? Vantaan Korsossa on päätetty katsoa ilmastokriisiä rohkeasti silmiin ja tehdä asialle jotain! Mutta miten ilmastokasvatus mahtuu yläkoulun arkeen ja rakenteisiin niin, että opettajakuntakin intoutuu ja muutos on mahdollinen? Ruusuvuoren koulussa on alkamassa täysin uudenlainen valinnaisainepaketti Radikaali Toivo, joka koskettaa jokaista koulun oppilasta. Koulun oppilaat ovat tehneet aktiivista vaikuttamistyötä rehtoreiden ja muiden koulujen suuntaan. Nyt työn ala on oma älysovelluksen kehittäminen ruokahävikin pienentämiseksi yhteistyössä keskuskeittiöiden ja koodareiden kanssa. Koulutuskokonaisuuden laajuus on 2 op ja siihen kuuluu ennakkotehtävä, tämä lähipäivä ja kehittämistehtävä.

Koulutuksen sisältö

Koulutusosio sisältää yhden lähipäivän sekä itsenäiseen työskentelyyn ja soveltavaan oppimiseen työpaikalla (koulussa) kannustavia tehtäviä. Lähipäivä koostuu asiantuntijaluennoista ja toiminnallisista harjoituksista.

Kenelle koulutus soveltuu

Koulutus sopii kaikille työssäkäyville opettajille ja kasvattajille. Aihetta käsitellään sekä alakoulun, yläkoulun että koko koulun ja jopa kunnan tasolla.

Tietoa kouluttajista

Sanni Virtanen (TaM, YEAT ympäristökasvatus) on ilmastokasvattaja ja oppilaiden osallistamisen suunnannäyttäjä, jolla on yli 20 vuoden kokemus yläkoulun arjesta. Aura Piha on Syklin kouluttaja ja kestävän kehityksen asiantuntija.

Ilmoittaudu koulutuspäivään etukäteen 17.11.2021 mennessä tästä!

Takaisin

TORSTAI 25.11. Programvägen på svenska

9:00 & 17:00

Finlands natur 2100 – Kerttu Kotakorpi
Föreläsnig: Mikroberna kämpar mot klimatkrisen – Nina Pulkkis

Cellulosa utan träd? Läder utan djur? Plast utan olja? Kött och protein tillverkad med mikrober? Ja! Vetenskapsjournalisten och dokumentärfilmskaparen Nina Pulkkis berättar om den mikrobiella revolutionen!
Framstegen av bioteknik och t.ex. verktygen för syntetisk biologi har utvecklats i en enorm takt under de senaste tio åren. Med hjälp av encelliga organismer kan vi producera nästan vilka produkter som helst: bioplast, mat, medicin, kemikalier och biobränsle. Syntetisk biologi möjligör produktionen av olika råvaror i slutna bioreaktorer utan att uttnytja fossila bränsle eller djur. Mikrober kan göra allt detta genom att använda industriavfall eller t.o.m. koldioxid som råvara. Syntetisk biologi kommer att vara ett av våra bästa vapen i kampen mot klimatkrisen. Vi kan påskynda en äkta cirkulär ekonomi genom att använda avfall på bästa möjliga sätt. Men hur fungerar allt detta och vilken typ av framtida färdigheter behövs för att göra det möjligt? Och vilken typ av etiska frågor väcker dessa nya teknologier?


Föreläsningar: UTomhus pedagogik – Ann-Catherine Henriksson & Annika Olsen Nyberg

Vad är det läraren berättar om då han eller hon beskriver undervisningen utomhus inom läroämnet omgivningslära? Beskriver läraren hur eleverna undersöker växter, fåglar och småkryp eller handlar det om vattenundersökningar, borttappade regnkläder eller ett späckat schema? I presentationen beskrivs forskningsresultat där klasslärare har fått beskriva sina erfarenheter och också sina upplevda utmaningar då det handlar om undervisning utomhus. I presentationen ingår också en sammanställning av olika forskares tankar kring vad som är kännetecknande för en bra utomhusundervisning.

Takaisin

PERJANTAI 26.11. Toivo on tuolla ulkona

9:00 & 17:00

Puheenvuorot: Toivo on tuolla ulkona

Toivoa pidetään keskeisenä edellytyksenä sille, että ihminen jaksaa toimia. Mutta mitä on toivo alati pahenevan ympäristökriisin keskellä? Ympäristökasvatuksesta ja toivosta paljon kirjoittanut Panu Pihkala kartoittaa luennossaan merkityksellisen elämän mahdollisuuksia. Toivo on tuolla ulkona, hän väittää. Pihkalan kirjoituksia tunteista ja ympäristökasvatuksesta löytyy esimerkiksi Ympäristökasvatus-lehdestä ja Toivoa ja toimintaa –sivustolta. Luontotoimittaja ja taidemaalari Minna Pyykkö pohtii luontokokemusten merkitystä, ja keskustelee Panun kanssa toivosta merkityksellisen elämän mahdollistajana.

Puheenvuoroja: Ulos luontoon – Arja Kaasinen, Riikka Puhakka & Markus Melin

Miten luonto vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ja terveyteen? Kasvilajintunnistustaidot ovat puhuttaneet ihmisiä vuosikymmenien aikana. On aika karistaa harteilta menneisyyden taakat ja tuoda uutta lajintunnistustaidot tälle vuosituhannelle. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat voimakkaita pohjoisissa metsissä. Vanhat lajit kokevat muutoksia ja uusia on oven takana. Äänessä Riikka Puhakka, Arja Kaasinen ja Markus Melin

Virtuaalipajojen teemoina monet menetelmät ulkona oppimiseen

Lista pajoista ja kuvaukset julkaistaan myöhemmin.

Takaisin

LAUANTAI 27.11.

Rakenna oma koulutuspäiväsi – koko tapahtuman ohjelma tarjolla!Kaikki tapahtuman materiaali tarjolla omatoimiseen kouluttautumiseen, osaamisen kartuttamiseen ja käytännön ideoiden poimimiseen. Tarjolla tutkittua tietoa, tuoreita ajatuksia ja käytännön toimintavinkkejä eri kohderyhmille – poimi mukaasi kaikki se, mitä tarvitset juuri nyt. Innosta myös kollegasi ja työyhteisösi mukaan!

Huomaa myös:

  • Viimeisten fiilistelyjen ja tupakirjamerkintöjen aika on nyt!
  • Tavataan kesällä 2023 Nurmeksessa, LIVEnä – tutustu tapahtumapaikkaan näyttelyosastolla!

Takaisin