Tälle sivulle päivitetään tärkeitä tietoja ohjelmantekijöille.
Ohjelmantekijän ajankohtainen tehtävälista:
- Lue tämän sivun turvallisuusinfo!
- Tarkista ja täydennä tarvittaessa oman ohjelmasi tiedot tapahtumasovelluksessa.
- Ohje: Mene oman ohjelmasi sivulla ja klikkaa ”muokkaa”. Mikäli et pääse muokkaamaan ohjelmasi sisältöä, tai et pääse tapahtumasovellukseen, ota yhteyttä järjestäjiin. (Otsikon ja lyhyen kuvauksen voivat muokata vain järjestäjät ylläpidosta.)
- Työpajan vetäjä / Pyöreän pöydän fasilitaattorille:
- Tarkista ohjelmaasi ilmoittautuneet klikkaamalla ”muokkaa” oman ohjelmasi sivulla ja klikkaa sen jälkeen vasemmasta sivupalkista ”ilmoittautumiset”. Muutamissa työpajoissa on vielä aika vähän ilmoittautuneita – ota tarvittaessa yhteyttä järjestäjiin, niin mietitään yhdessä, miten toimitaan.
- Katso työpajasi sijainti kartalla, ja kerro, jos haluat siihen muutoksia (linkki kartta-luonnokseen)
- Virtuaaliluennon puhujalle:
- Lataa puheenvuorosi Youtubeen (videot) tai Souncloudiin (äänitteet), tai sovi niiden lähettämisestä tiedostomuodossa järjestäjille.
- Lisäohjeita tällä sivulla alempana, voit kysyä apua myös järjestäjiltä.)
- Ohjelmantekijöiden uudet infotilaisuudet: Merkitse ajankohta ja linkki kalenteriisi (lue lisää alempaa tältä sivulta)
- Lue osallistujien infokirje! (Kirje on lähetetty myös sähköpostiisi)
- Viesti tapahtumasovelluksen Fiiliksissä ja somessa (ohjeita alempana tällä sivulla)
Näin toimit hätätilanteessa:
Huom! Lataa etukäteen puhelimeesi 112-sovellus.
Selvitä oman työpajasi sijainti. (Osoite on Lomatie 12, Nurmes)
Pidä ensiapupakkaus mukanasi.
- Tee tilannearvio ja pyri selvittämään, mitä on tapahtunut.
- Soita tarvittaessa hätänumeroon 112. Hyvärilän osoite on Lomatie 12, Nurmes
- Anna tarvittaessa hätäensipua.
- Varmista oma turvallisuutesi ja estä mahdolliset lisäonnettomuudet. Ilmoita hätätilanteesta tapahtuman järjestäjille ja pyydä lisäapua.
Hätätilannetta pienemmät tapaturmat, tilannearvio ja muu neuvonta.
Tapahtuman ensiapuryhmän tavoitat parhaiten Hyvärilän respasta: 040 104 5960
Tapahtumakoordinaattori: 041 5368232
ULOS-UT-OUT -tapahtuman arvot ja turvallisuusinfo
Kestävä kehitys ja kokonaisturvallisuus ovat Ulos-Ut-Out – tapahtuman läpileikkaavia teemoja.
Kokonaisturvallisuus on fyysisen turvallisuuden lisäksi psyykkistä ja sosiaalista ja se pitää sisällään psykososiaalisten riskien minimointia. Esimerkkejä psykososiaalisista riskeistä ovat ohjaajan toiminnasta tulevat stressitekijät kuten liian pakottava kannustus, joka jättää yksilön tunnetilan huomiotta, syrjimisilmiöt ryhmissä sekä yksilölliset herkkyystekijät, kuten pelot ja voimakkaat epävarmuudentunteet. Kokonaisturvallisuus ulkotoiminnassa toteutuu, kun toiminnan turvallisuussuunnitelmassa huomioidaan ensisijaisesti ohjaajien, mutta myös osallistujien nk. pehmeät taidot (soft skills). Pehmeät turvallisuustaidot ovat ihmissuhdetaitoja, joiden avulla osallistujien tunteet ja kokemukset huomioidaan. Kovat taidot viittaavat tässä yhteydessä esimerkiksi lajiteknisiin turvallisuustaitoihin, ensiapu-taitoihin ja muihin täsmällisesti opittavissa oleviin taitoihin. Ne voivat olla pehmeitä taitoja helpommin käyttöön otettavissa.
Kestävä kehityksen päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävän kehityksen kolme ulottuvuutta ovat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Jotta meillä voisi olla kestävästi toimiva talous, meillä pitää olla oikeudenmukainen yhteiskunta, jota hyvinvoivat ekosysteemit ylläpitävät. Ekologisesti kestävä kehitys on sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen edellytys. Jokaisen teoilla on merkitystä, koska yhdessä niistä muodostuu suuri vaikutus! Me olemme omilla teoillamme vaikuttamassa siihen, miten hyvänä paikkana säilytämme tämän planeetan.
Huomioithan seuraavan ohjeistuksen, kun tulet Ulos-Ut-Out -tapahtumaan ohjelman tekijäksi.
- Ota pehmeiden turvallisuustaitojen sekä kestävän kehityksen näkökulmat huomioon ja sisällytä ne työpajaasi/puheenvuoroosi/pyöreään pöytääsi.
- Huomioi, että tapahtuma on kolmikielinen. Toivomme, että puhut riittävän hitaasti, jotta mahdolliset tulkit ehtivät tulkata ja toista äidinkieltä puhuvat ymmärtävät paremmin.
- Kerro meille, voitko tarvittaessa järjestää työpajasi esteettömäksi.
Mieti itse erityisesti työpajan tai pyöreän pöydän toteuttajana, millä tavoin toiminta voi olla turvallista ja kestävän kehityksen mukaista: Kerro sanoin tai ilmaise toiminnallisesti, miten ohjaaja voi työskennellä positiivisen ilmapiirin ja turvallisuuden tuottamiseksi toiminnan alussa. Näin viestität ja näytät ohjelmasi osallistujille miten pehmeiden turvallisuustaitojen huomioiminen käytännössä voidaan toteuttaa. Kerro osallistujille, miten kestävän kehityksen näkökulma on huomioitu toiminnassasi.
Kiinnitä huomiota ohjelmaa suunnitellessasi, miten rakennat ohjelmastasi sellaisen, että
- kaikki voivat osallistua ja osallistuminen turvataan yhdessä
- kaikilla on turvallinen olo olla toiminnoissa
- kohtaaminen on kunnioittavaa
- kestävän kehityksen näkökulma on huomioitu kaikessa toiminnassa
Pyydämme kaikkia osallistujia noudattamaan Allianssi ry:n laatimia turvallisemman tilan periaatteita.
Turvallisemman tilan periaatteet
Tunnista tekemäsi oletukset
Kunnioita jokaisen itsemäärittelyoikeutta. Pyri siihen, ettet oleta esimerkiksi toisten sukupuolta, taustaa tai mielipiteitä. Kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja tiedosta ihmisten moninaisuus.
Kuuntele ja opi
Ota jokainen vastaantuleva ihminen, asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Ole avoin sinulle annetulle palautteelle ja pyri muokkaamaan toimintaasi sen perusteella.
Anna ja tee tilaa
Tunnista, millaisessa roolissa ja asemassa olet eri tilanteissa. Ole aktiivisesti läsnä ja mahdollista omalla toiminnallasi myös muiden osallistuminen.
Toimi
Jos näet tai kuulet häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, puutu siihen itsellesi sopivalla tavalla. Puuttumalla toimit myös esimerkkinä toisille.
Muista inhimillisyys
Erehtyminen ja kysyminen on sallittua. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata valmiiksi!
Toimi näin, jos kohtaat häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua
Häirintä on ihmisarvoa loukkaavaa käyttäytymistä, joka perustuu henkilön ominaisuuksiin. Häirintää voi olla rasistinen tai muu johonkin ryhmään kohdistettu vihapuhe sekä epäasiallinen tai syrjivä kohtelu. Seksuaalinen häirintä on sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta. Syrjintään, häirintään ja epäasialliseen kohteluun puuttuminen on jokaisen tehtävä.
Kaikenlainen häirintä on, tietenkin, kiellettyä. Häirintään puuttuminen ei ole vain kohteen vastuulla. Voit kuitenkin ilmaista sinulle sopivalla tavalla, jos toisen henkilön toiminta sinua kohtaan tuntuu epämukavalta. Jos koet häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, tai et ole varma onko kyse häirinnästä, voit aina olla yhteydessä tapahtuman häirintäyhdyshenkilöön (Eija Pietilä +358 40 1625 453) tai muihin järjestäjiin. Teemme parhaamme, että toimintamme on turvallista kaikille, ja kuulemme siitä mielellään myös palautetta.
Tutustu myös vihapuheesta vapaan keskustelun sääntöihin (linkki alla)!
Turvallisemman tilan periaatteet ja vihapuheesta vapaan keskustelun säännöt (tulostettava pdf)
Tärkeät puhelinnumerot:
Yleinen hätänumero: 112
ULOS-UT-OUT -järjestäjät:
Suvi Pessala / UUO Info: +358 45 6575442
Saana Kinnunen / UUO & LUMA Info: +358 50 4776269
Tessa Turtonen / UUO Info på svenska: +358 45 880 4480
Maija Ihantola / koordinaattori: +358 41 536 8232
Nuorisokeskus Hyvärilä, info: +358 40 104 5960
Nurmeksen terveysasema: +358 13 330 2334
Häirintäyhteyshenkilö: Eija Pietilä +358 40 1625 453
Ohjelmantekijöiden infotilaisuudet
Järjestämme ohjelmantekijöille toukokuussa infotilaisuuksia, joiden teemana on käytännön järjestelyt hetki ennen h-hetkeä. Infotilaisuuksien sisältö räätälöidään osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Valitse sopiva ajankohta, merkitse se kalenteriisi, poimi linkki tästä ja liity tilaisuuteen:
- Siirretty: Ma/Mån 29.5. kl. 13:00-14:00
- Ti / Tis 30.5. kl. 15:00-16:00
- To / Tor 1.6. kl. 9:00-10:00
- Pe / Fre 2.6. kl. 15:00-16:00
- To / Tor 8.6. kl. 9:00-10:00
Viesti, kysy ja keskustele
Kerro tekemisestäsi osallistujille kirjoittamalla oman ohjelmasi fiiliksiin tervehdys sinulta tai organisaatioltasi, liitä halutessasi mukaan kiva kuva. Jaa viestisi tapahtuman etusivun tunnelmiin (oikean alakulman nosto-painikkeella).
Voit kysyä neuvoa ja keskustella järjestäjien kanssa ULOS-tapahtumasovelluksessa kahdessa paikassa:
- ohjelmantekiköiden bäkkärillä (löytyy sovelluksen Ohjelma-sivun ylälaidasta), jossa kysymyksesi näkyy kaikille bäkkärillä vieraileville, järjestäjät vastaavat kysymyksiin ja voit myös virittää keskustelua muiden ohjelmantekijöiden kanssa)
- Tapahtumainfosta (löytyy sovelluksen Aulasta eli etusivulta) pyydä apua -painikkeella, jolla jätetyt kysymykset näkyvät vain tapahtuman järjestäjille, ja saat myös vastauksen yksityisesti.
Jaa tietoa omasta ohjelmastasi ja koko tapahtumasta somessa, kutsu vielä kerran omat verkostosi mukaan! Käytä #ulos2023. Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan vielä toukokuun ajan.
Varaa paikkasi minimessuilta!
Ohjelmantekijöillä on mahdollisuus esitellä organisaationsa toimintaa minimessuilla. Kun varaat paikan, valitse jompi kumpi näistä vaihtoehdoista:
5) Pöytäpaikka + virtuaalipaikka ohjelmantekijöille 100€ tai
6)Virtuaalipaikka ohjelmantekijöille 0€
Lue lisää minimessuista ja varaa paikkasi!
Virtuaalipuheenvuorojen puhujille
Puheenvuorojen kesto on pääsääntöisesti noin 15 min (jotta mahdollisimma moni jaksaisi keskittyä kuunteluun). Kestossa on kuitenkin jouston varaa – mikäli haluat tehdä pidemmän, myös se on myös ok! Voit kertoa omasta tutkimuksesta, kehitetystä menetelmästä, onnistuneesta kokeilusta, meneillään olevasta hankkeesta, tulevasta kampanjasta jne. Tee näin: Tallenna puheenvuorosi video- tai äänitallenteena etukäteen. Puheenvuoro voi olla muodoltaan esimerkiksi yhden puhujan videoluento esitysdioineen tai keskustelumuotoinen, vain kuunneltavaksi tarkoitettu podcast – tai jotakin ihan muuta. Tallenteen teossa kannattaa kiinnittää erityishuomiota äänen laatuun: Suosittelemme käyttämään kuulokemikrofonia puhelimen tai tietokoneen sisäänrakennetun mikrofonin sijaan. Halutessasi voit käyttää myös jotain jo valmista, jossain muualla esitettyä materiaaliasi, mikäli se palvelee tätä tarkoitusta.
Kun tallenteesi on valmis: Lataa videosi ensin Youtubeen ja linkitä sieltä tapahtumasovellukseen. Ohje: Siirry muokkaustilaan oman ohjelmasi sivulla ja laita lisää pelkkä Youtube-videosi ID-numero sille varattuun kenttään. Jos videosi ei näy, lähetä videosi linkki järjestä – korjaamme sen kuntoon kyllä. Jos haluaisit käyttää oman Youtube-kanavasi sijasta UUO-tapahtuman Youtube-kanava, se onnistuu kyllä (laita viesti). Pelkät äänitallenteet kannattaa ladata joko SoundCloudiin tai suoraan tapahtumasovellukseen.
Tallennetut puheenvuorot on katsottavissa ajasta ja paikasta riippumattomasti tapahtuma-alustalla.
Puheenvuoro voi halutessasi sisältää myös yleisön aktivointitehtävän, tai oheismateriaalia. Voit halutessasi kommunikoida kuulijoidesi sekä muiden puhujien kanssa tapahtumasovelluksen keskustelualueella.
Toivomme, että voisimme asettaa puheenvuorollesi ensiesitysajan, ja markkinoida ajankohtaa tapahtuman osallistujille. Ensiesitysaika voidaan asettaa, mikäli tallenteesi on valmiina hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Osallistujat pääsevät tällöin tutustumaan virtuaalipuheenvuoroihin jo ennen tapahtumaa, vaikkapa matkustaessaan tapahtumaan! Ensiesitysjan avulla voimme viestiä myös osallistujille, milloin puheenvuorosi on esityskunnossa. Voit kirjoittaa ensiesitysajan puheenvuorosi kuvaus-sivulle tapahtumasovelluksessa tai lähettää sähköposti info@ulosutout.fi, niin lisäämme tiedon puolestasi.
Työpajojen vetäjille
Työpajat ovat menetelmiltään toiminnallisia ja järjestetään pääsääntöisesti ulkona tapahtumapaikalla. Työpajan kesto on joko 1,5h (lyhyet työpajat) tai 3h (pitkät työpajat). Huomioi, että työpajat vedetään ulkona säällä kuin säällä, eikä sisätiloja pääsääntöisesti käytettävissä. Järjestäjiltä saat tarvittaessa vinkkejä ulkona opettamisen menetelmiin – kysythän ajoissa! Hyödynnä tapahtumasovelluksen mahdollisuuksia työpajasi suunnittelussa: voit jakaa siellä materiaaleja, ohjevideoita, esitysdioja, pitää yhteyttä ilmoittautuneisiin ja virittää keskustelua – vaikka jo ennen tapahtumaa. Saat poimittua omasta työtilastasi myös osallistujien sähköpostiosoitteet, jolloin voit esimerkiksi kutsua heitä keskustelemaan sovelluksen fiilisksiin, ja varmistaa, että mahdollinen ennakkotieto on tavoittanut osallistujat.
Voit halutessasi suunnitella työpajan lisäksi virtuaalitoteutuksen työpajastasi esitettäväksi syksyllä 2023 ULOS on IN-tapahtumassa. ULOS on IN -tapahtuman pajojen tulee toimia omatoimisina tapahtumasovelluksessa (eli ilman ohjausta). Vuoden 2021-tapahtuman virtuaalipajoihin voit tutustua MAPPA.fi -palvelussa hakusanalla ULOS-UT-OUT.
Ohjelmantekijöiden rekisteröitymisohjeet
Tee näin:
- Aloita maksamalla osallistumismaksu jollakin seuraavista tavoista:
Maksutapa A: ULOS-UT-OUT -lippukauppa, jossa maksuvälineenä käyvät verkkopankki sekä maksukortit. Linkki ohjelmanterkijöiden alennushintaiseen lippuun on lähetetty ohjelmantekijöille sähköpostitse. Älä jaa linkkiä muille. Kun olet ostanut lipun, pääset jatkamaan rekisteröitymistä. Mikäli et ole saanut linkkiä, lähetä tästä tieto osoitteeseen info@ulosutout.fi – lähetämme linkin uudelleen. Osallistujan Early Bird -lippuja (140€) sekä opiskelijahintaisia lippuja (99€, opiskelijakortti esitettävä) voi ostaa tavalliseen tapaan tapahtuman verkkosivuilta.
Maksutapa B: Ryhmäilmoittautuminen, jossa maksutapana lasku. Voit ilmoittaa samalla lomakkeella sekä ohjelmantekijöitä, että muita osallistujia (laskussa huomioidaan erihintaiset liput). Kun olemme käsitelleet ryhmäilmoittautumisesi, lähetämme sinulle ja ryhmällesi sähköpostitse kutsut tapahtumasovellukseen ja laskun antamillasi tiedoilla. Ohjelmantekijät voivat ilmoittaa ryhmäilmoittautumislomakkeella myös yksittäisen henkilön tai pienemmän ryhmän (mikäli tarvitsevat laskun). Suositus kuitenkin, että 1-3 hlön ryhmät käyttävät maksutapaa A
Maksutapa C: Mikäli et osallistu itse paikanpäällä tapahtumaan, vaan vedät esimerkiksi vain virtuaalityöpajan tai -puheenvuoron, saat kutsun sovellukseen sähköpostiisi. Mikäli et ole saanut kutsua, ota yhteyttä: info@ulosutout.fi
Maksutapa D: Mikäli olette sopineet jostakin muusta maksutavasta järjestäjien kanssa (esim. yhteistyösopimuksella), sinulle lähetetään erillinen kutsu sovellukseen. Mikäli et ole saanut kutsua, ota yhteyttä: info@ulosutout.fi
Kohdan 1 jälkeen, jatka tästä (koskee kaikkia maksutapoja A-D):
- Käytä rekisteröitymiseen linkkiä, jonka sait sähköpostiisi (tai jatka suoraan rekisteröitymistä lippukaupasta), ja rekisteröidy tapahtumasovellukseen. Mikäli postia ei näy, varmista myös roskapostilaatikkosi. Tarvittaessa yhteys info@ulosutout.fi
- Täytä osallistumislomake (avautuu ensimmäisenä sovellukseen kirjautumisen jälkeen). Täytä lomake, vaikka et osaisi vastata vielä esimerkiksi majoitusta koskevaan kysymykseen. Pääset tarvittaessa korjaamaan tietojasi vielä myöhemmin.
- Etsi oma ohjelmasi tapahtumasovelluksesta. Muokkaa tarvittavat tiedot sisältö-sivulle. Sinulla pitäisi näkyä ”muokkaa” -painike oman ohjelmasivusi oikeassa yläkulmassa. Päivitämme pikkuhiljaa ohjeita ohjelmasta ylimpänä löytyvälle ”ohjelmantekijöiden bäkkärille”. Tarvittaessa ota yhteyttä info@ulosutout.fi.
- Muista, että sinä olet myös osallistujana tässä tapahtumassa. Tutustu ohjelmaan ja varaa paikkasi mieluisissa työpajoissa. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten on hyvä ajatus varata jo tässä vaiheessa paikat itsellesi mieluisista työpajoista. Paikka varataan tapahtumasovelluksesta kunkin ohjelman kohdalta klikkaamalla ”ilmoittaudu”. Mikäli ohjelman kohdalla on tähti, ei se vaadi ilmoittautumista, mutta voit lisätä sen tähteä klikkaamalla omaan ohjelmaasi. Pääset myös muokkaamaan valintojasi.
- Muista varata myös majoitus ja ruokailut: Tutustu varausohjeeseen
- Mainosta ohjelmaasi osallistujille, järjestäjät auttavat: Teemme nostoja tapahtuman ohjelmasta UUO:n somekanaviin. Lisää tätä varten oman ohjelmasi sivuille kivoja markkinointikäyttöön sallittuja kuvia, laita kuvatekstiin maininta ”käyttöoikeus UUO-tapahtuman markkinointiin”. Poimimme markkinointisisältöä somepostauksiin tapahtumasovelluksesta – ja tuosta maininnasta tiedämme, että kuvaasi on lupa käyttää tähän tarkoitukseen. Kuvaa ei käytetä irrallaan – vaan sen mukana on aina myös nosto siihen liittyvästä ohjelmasta. Markkinoi myös itse omaa työpajaasi tai muuta ohjelmaasi. Tuunaa viestisi UUO-logolla ja käytä aihetunnistetta #ulos2023.
- Ohjelmantekijöiden bäkkäriltä löydät UUO-logoja, joilla voit tuunata omia postauksiasi ja mainostaa omaa ohjelmaasi ja samalla UUO-tapahtumaa verkostoissasi.
Huom! Pienet virheet ison tapahtuman yksittäisissä ohjelmissa ovat mahdollisia. Tapahtumasovelluksen aikataulu on aina ajantasalla, ja muuttuneita tietoja päivitetään verkkosivuille pienellä viiveellä. Jos huomaat virheitä tai päällekkäisyyksiä omissa ohjelmissasi, lähetä viesti info@ulosutout.fi.
Mikäli sinulla on mitä tahansa kysyttävää, tai ongelmia, ota yhteyttä info@ulosutout.fi tai käytä tapahtumasovelluksen ”pyydä apua” painiketta. Päivitämme pikkuhiljaa ohjeita esimerkiksi oman sivun muokkaamisesta ohjelmasta ylimpänä löytyvälle ”ohjelmantekijöiden bäkkärille”.
Majoitus, ruokailut ja yhteiskuljetukset
Majoitusta on tarjolla omasta riippumatosta aina kylpylähotelliin: varaa majoitus, ruokailut ja paikka yhteiskuljetuksesta Hyvärilästä ja/tai Bombalta. Tutustu varausohjeisiin!